16 september 2011

the fortress

Yepp. Idag är tjejerna ute på sina olika organisationer medan jag (ida) ligger hemma idag pga halsont/hosta/39graders feber (läs: fet influensa) som inte gör sig bäst bland folk. Men, går ingen direkt nöd på mig. Eller ja… sitter i alla fall under mitt myggnät (himmelsängen som mamma kallar det), käkar papaya, pluggar organisationsteori och lyssnar på Nina Simone. Blir lite bättre då i alla fall.

Har även suttit och redigerat en liten film (inspirerad av nämnda Simone) i syfte att samla in pengar till ett nystartat projekt vi brinner starkt för. Projektet heter The Fortress och drivs av den tidigare nämnda eldsjälen Josephine och riktar sig till gravida tonårstjejer i Kampala.  Kim, Evelina och Josefin är ute nu och besöker ett par tjejer i ett slumkvarter, och arbetar med att stödja dessa genom samtal, ge information om graviditet, födsel, kropp och hälsa osv. Allt som kan underlätta för en gravid tonårstjej, ofta utan någon annan att vända sig till. Josephine själv var här nyss och berättade om en ny flicka hon precis har mött och börjat arbeta med. Denna tjej på 13 år blev våldtagen och är nu gravid (killen har självklart inte blivit åtalad). Ensam är bara förnamnet.

Tanken med projektet är att öppna ett hem för dessa tjejer. Att som tonåring bli gravid här nere är sjukt stigmatiserande. Det ses nästan värre än att ha HIV/AIDS. Familjerna skäms, kastar ofta ut tjejerna ur hemmen, kapar all kontakt, vill/kan inte betala för skolavgiften längre… Killarna står inte direkt heller vid deras sida och hjälper till. Så… ja, Josephines vision är att öppna ett hem där dessa tjejer kan bo och få en trygghet i form av mat/sängar/medicin, som ju gör att graviditeten blir en enklare process och att barnet i sin tur föds in i en någorlunda frisk omgivning. Tanken är även att de ska få bo kvar ett par veckor efter förlossningen för att få en bra start på det, bokstavligt talat, nya livet. Att så småningom kunna förenas med sina familjer och bryta stigmatiseringen är också ett av huvudsyftena.

Vad som behövs är pengar. Till huset (tanken är att det ska finnas plats för 12 tjejer, till att börja med), till maten, till sängarna, till en barnmorska, till barnsängar, barnkläder, blöjor, till så kallade mama-kit. Vid en förlossning i Kampala måste man nämligen själv ta med ett sånt här kit, som innehåller plasthandskar, plastskynken som ska bredas ut över britsen, rakblad till navelsträngen och ifall det krävs diverse snitt, stoppbomull till blödningar både under och efter förlossningen samt ett skynke att svepa in barnet i. Har du inte ett mama-kit så… ja, synd för dig. Härligt att se hur ett land tar hand om sina invånare... heja det statliga sjukhuset!!1.

Ok, om vi ska lämna frustration över ett korrupt land för en stund… åter till the Fortress. Hyran kommer ligga på runt 1.6 milj shilling/månaden, vilket är ca 3900 kr. Ett mama-kit kostar 25 000 UGX, vilket är 60 SEK. För att få en uppfattinng om hur mycket 25 000 är här nere, för dessa tjejer så kan jag berätta att vi betalade ett tandläkarbesök för en av tjejerna, hon hade haft tandvärk i ett par veckor och hade inte råd att gå dit själv. Det kostade 25 000. 60 kronor.

Så till alla fina människor vi känner, har ni råd – skänk en peng. Allt från 100 till… ja, mer än 100. Allt gör skillnad. Och ni behöver inte oroa er för att någon kostymnisse ska ta ut administrationsavgifter eller annan skit… Det är vi som faktiskt är här. På plats. Det är vi som hälsar på tjejerna, ser hur de bor, pratar med dem, lär känna dem, får känna på deras tjocka fina magar, ser hur jävla trötta, hungriga, ensamma, rädda, utelämnade, oinformerade de är. Men även hur glada, ödmjuka, uppskattande och starka de är. Trots all skit. De är värda så sjukt mycket bättre.

Så. Ta gärna 10 minuter av din tid och kolla filmen nedan (ursäkta ljudet, 8mm funktionen gjorde mer skada än nytta…) så får ni förhoppningsvis en bättre bild av projektets syfte och innebörd. Och var med och gör en insats. Vi uppskattar allt! För att inte tala om Josephine och tjejerna.

Hoppas ni alla mår fint. Hejdå.

(Just det, om du vill vara med så skriv gärna ditt namn på meddelande-mottagarkonto, så vet vi vem du är. Tack. Återigen- taaack!)

8 kommentarer:

Åsa Gåsa sa...

Grymt Ida! Är sjukt stolt över dig. Ska göra vad jag kan för att fixa stöd till er här hemma. massa kärlek

Anonym sa...

Hej Ida,ser inte hur jag ska få fram ett bidrag till er och "den goda saken" ?
Skicka ett mejl eller med. på FB till mig med beskrivning.
Hoppas du piggnar ur din flunsa !
All the Best.
Janne - (jan österlin) Falun/Korsnäs.

Maja Andreasson sa...

Hej Ida m. vänner. Fint att läsa om er vardag och alla viktiga grejer ni tar er an. Ska bli nice att följa er på bloggen. Kramar från Majsan på Biskops Arnö

Anonym sa...

Hej alla! Klart jag ska följa er på bloggen. Kan man bidra med nåt så måste jag veta var och hur. Kramar från rockgubben Gert

Jennifer Krapp sa...

Jätteroligt att få läsa om er praktik! Pluggar själv till socionom och hoppas på att få åka till Uganda på praktik i vår. Hoppas allt går bra för er och med The Fortress! Ska genast sätta in ett bidrag. /Jennifer

anna sa...

åh ida, ni är så himla bra.
jag är också en av dom som undrar hur man bidrar ? finns det något konto ?
all kärlek och lycka från greven.

Ida Kjellberg sa...

Hejhopp. Man bidrar genom att sätta in pengar på swedbank-kontot med clearingnr: 8304-8, kontonummer:903 022 800-2. Står i slutet av filmen också :)

Vi har lyckats samla ihop över 10 000 kronor hittills (på en vecka - helt sjukt!!) och hoppas på mer så projektet kan dras igång så fort som möjligt! Extremt stort TACK till alla som hjälper till!!! Kramar från alla oss här nere

Anonym sa...

Riktigt bra jobb! Ni inspirerar verkligen. Kör hårt! /Janus