27 november 2011

Sponsorer och smycketillverkning

Hej alla. Efter förfrågan på allmän begäran kommer här en uppdatering. Vi har tre veckor kvar i Uganda, varav en halv sådan går bort nu på onsdag då vi återigen sätter oss på en galen buss, denna gången västerut till Kigali, Rwanda. Mina (Idas) föräldrar har varit på besök, vilket var riktigt skoj. Tack för en grymme-helg, Tata o Mama Aidah - och tänk på Kampalas trafik när ni sitter i bilkö på E6an.. Nathalie har även hon haft besök. Tove, Krall och Peter - tack för bra dans och charmig rafting-bränna! Vi ses i Göteborg - och i Dubai :)

Tre veckor alltså. Ehm ja. Tiden går lite för skrämmande fort (har ni hört den förut?) och det känns som vi har resten av dagarna fullt planerade. Vill hinna med så mycket som möjligt och bara den tanken är rätt stressande - årets underdrift - så ja, dagarna går i ett.  Hänga så mycket som möjligt med vännerna som inte åker tillbaka till Sverige, gå ut till de bästa dansställerna, göra de uppgifter på praktikplatsen som inte blivit gjorda innan ooosv...

Främst vill vi "avsluta" vår fysiska del (1?) av The Fortress på ett sätt som underlättar projektets fortskridning. Vad behövs för en fortsatt hållbar utveckling av verksamheten när vi har åkt - både på en ekonomisk och social nivå? Hur kan vi fortsätta arbetet hemma i Sverige? Hur kommer tjejerna reagera när vi drar? Hur kan Josephine, på ett så bra sätt som möjligt fortsätta det enorma arbete hon bedriver? Ja. Det är en del att bita i. Men vi är så enormt glada och peppade över projektet, att vi längtar efter att få fortsätta arbetet hemma. Det har känts extremt bra att Fortress faktiskt kunde öppnas medan vi har varit här på plats, då det är en hel del att strukturera upp.

Senaste inlägget lovade jag att komma med mer info om hur ni som vill bli sponsorer ska gå till väga. Ni som vill bli sponsorer kommer att skänka en summa i månaden. Så länge tjejen ifråga bor hos oss kommer hälften av pengarna gå till Fortress i sig (mat, hyra, el, sjukvård) för att helt enkelt trygga projektets fortskridnande. Inget Fortress, ingen tjej att sponsra. Den andra resterande hälften kommer gå till tjejen personligen - dock genom Josephine. Hon kommer att ha kontroll över pengarna både under tiden tjejen bor på the Fortress men även efter. Vad pengarna kommer att gå till är olika, eftersom tjejerna är unika individer med individuella drömmar och mål. De flesta vill gå tillbaka till skolan och då är Josephine den som ser till att skolavgiften blir betald. Men inte alla vill återvända till skolbänken. I vissa fall har tjejen slutat i mycket tidigt stadie och att återvända till en låg klass, i hög ålder, kan kännas väldigt obekvämt. Där kan pengarna istället gå till uppehälle, mat osv. Mer info om hur ni exakt ska gå till väga kommer snart. Vi lovar. Det är dock lite mycket i huvudet nu i slutspurten, så ha överseende med att det går liiite långsamt med struktureringen av just sponsorskapen.

Just med tanke på de tjejerna som inte vill återgå till skolan av en eller annan anledning har alla på the Fortress även nu fått börja göra smycken. Tanken med detta är att ge dem en aktivitet som ökar deras chans till en framtida egenförsörjning.  Sälja smycken - tjäna egna pengar. Kort och gott. Dock extreeemt betydelsefullt då de blir självständiga kvinnor, som inte tvingas bli beroende av en man för att överleva. Ett sådant beroende är en alldeles för vanlig kvinnofälla i Uganda. The Fortress är därför ett forum för ökande kvinnliga friheter/rättigheter, ökad jämställdhet och - i slutändan - minskad fattigdom.

Förra veckan flyttade två nya tjejer in och stämningen i huset är verkligen öppen och härlig. Minsta lilla gnabb tas upp (Josephine är verkligen en bra social arbetare) och vi märker att tjejerna blir gladare och mer trygga ju mer tiden går. Ni anar inte hur skönt det känns att knacka på dörren och mötas av dessa underbara människor. Vi bävar inför att säga hejdå om man säger så...

Men vi ska självklart promota projektet för kommande socionomstudenter som vill göra sin praktik i Uganda. Att få en ruljans på socialarbetare som kommer ner och jobbar med Fortress-tjejer är ju en del av den sociala hållbarheten som vi är beroende av. Kanske kan det även resultera i ökad ekonomisk hjälp? Vi tror stenhårt på studenters vilja och passion till ett bra arbete och till er som är intresserade - vi ser er mer än gärna på The Fortress kommande terminer!

Idag har Josephine sin graduation party och det börjar bli tid att dra dit. Sitter dock med en tre-våningstårta och funderar på hur detta ska gå på bodan...  Inte läge att komma till en fest på 60 pers med en mosad tårta. Löser sig nog. Brukar göra det här.

1 kommentar:

jenny sa...

feeling!! hoppas ni har det bra i rwanda och bumpy road behandlade er varsamt tjejor