23 februari 2012

Fler barn - Föreningsstart - Samvetssmycken. Vi växer på många sätt.

Japp - vi ler lika stort ännu en gång! Sex dagar efter att Susan födde sin lilla Isac har även Diana anslutit sig till den härliga, växande skaran (duon) av Fortressmammor. Vi har dragit en lättnadens suck efter fem dagar av oro, då Diana redan i torsdags åkte till Mulago Hospital på grund av värkar.. Men som sagt, i måndags den 20e februari, fick hon på ett säkert sätt äntligen hålla sin nyfödda son i famnen - en liten Jeremiah! Diana och son mår fint och är tillbaka på Fortress igen. (Vi har ännu inte sett någon bild men ligger på Josephine att hon ska maila iväg asap.) Två små pojkar som ska uppfostras till fina människor, där starten på The Fortress förhoppningsvis innebär en bra språngbräda mot en trygg och kärleksfull uppväxt. Detta är faktiskt rätt häftigt. Tänk om 5 år. Eller 15. Eller 25. Då är småtussarna stora. Och har världens modigaste mammor. Och en massa svenska tanter som aldrig slutar tjöta. Det kommer bli en fin framtid! 


Apropå framtid. För att öka chansen för bidrag och fonder från lite större organisationer och på så sätt säkra kommande månader har vi precis bildat en förening. The Fortress Sverige finns nu på papper och vi väntar på att bli godkända av skatteverket. När det väl sker och vår ideella förening är ett faktum kommer vi lägga ut all info här, var så säkra. I måndags träffades intermisstyrelsen hemma hos Evve och det klubbades hejvilt runt matbordet angående vem som skulle bli vad och vad som skulle bli vem. Stadgar med bestämmelser kring mål, medlemmar, styrelseupplägg, firmatecknare, mandat och mycket till skrevs ner och vi kände oss inte bara riktigt vuxna, utan även riktigt nöjda. Det civila samhället har makt och kan få uträttat något jävligt bra. Förena er liksom. Och praktisera demokrati på riktigt. Att vi sedan sitter med våra iphones och googlar hur startar man förening kanske inte är lika vuxet, men vi lär oss genom att göra. Learning by doing helt enkelt och pragmatiskt uttryckt. 


Apropå pragmatism. Vi vill ju att tjejernas handlingar och göromål ska få direkta, positiva konsekvenser för dem själva, och förutom att föda barn (eh) så är smyckestillverkningen en numera betydligt mer väsentlig del av livet på TF än för någon månad sen. Detta genom att Victor Grossman och hans företag Samvetssmycken i dagarna köpte sitt första lass med Fortresstillverkade armband och halsband. Företaget drivs med vinstintresse men med fokus på att genom sina inköp se till att stötta organisationer som verkar för ett hållbart samhälle utifrån goda etiska principer. Vi gillar entreprenörsandan och det långsiktiga tankesättet. Att utmana invanda tankemönster och teama ihop sig med arbetande kvinnor i olika delar av världen så att dessa kan bli självförsörjande är att konkret praktisera det teoretiska begreppet empowerment. Hjälp till självhjälp är enligt oss nyckeln till ökad demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Samvetssmycken har tagit ett, om än litet så trots allt befintligt, steg på den vägen och vi är sjukt stolta över att våra Fortresstjejer är en del av Victors vandring. Kika in på http://samvetssmycken.se/ och joina du med. 


Som sagt, vi växer på alla sätt och vis. Eller nja, inte på alla. Vi är just nu ärligt talat i stort behov av en ekonomisk push och jobbar frenetiskt med att söka fonder, maila bidragsgivare, skramla med bössan åt höger och vänster. Det har gått bättre tidigare om vi säger så. Men. Vi tror fortfarande stenhårt på detta, och så fort vår lilla förening drar igång hoppas vi att det kan släppa lite. Har ni tips och idéer, tveka inte. 


Ha en fin helg. Kram och godnatt på Er alla.

Inga kommentarer: