7 november 2014

25 kvar till 50% - NU BEHÖVER VI ER HJÄLPThe Fortress Sverige har anammat ett mantra som vi kommer att upprepa fram tills dess att året tar slut. Det lyder 25 kvar till 50 % och har som syfte att hitta 25 nya månadsgivare så att vi kan täcka 50 % av The Fortress månadsutgifter via månadsgivare. Det är ju nämligen så att efter tre år (!) som verksamhet har The Fortress vuxit. Inte i storlek, då vi fortfarande har samma hus och samma antal platser att erbjuda. Men ju längre tiden går, desto mer erfarenhet samlas i verksamheten och nya behov uppmärksammas. Detta har även inneburit ökade kostnader och därför ett ökat tryck på hjälp. Er hjälp. 

Eftersom vi är en allmännyttig ideell förening som eftersträvar transparens vill vi här förtydliga vilka dessa behov, tillika kostnader, är. 

Med en ekonomisk start som under 2012 kännetecknades av Kniven Mot Strupen, fokuserade vi till en början att täcka hyra, mat och säkra förlossningar för tjejerna. Detta är fortfarande utgångspunkten i vårt arbete, men som sagt: i takt med att tiden går har vi skapat nya mål som representerar verksamhetens utveckling. Vi har till exempel sett hur Josephines arbetsbelastning har ökat. Nog för att hon är Wonder Woman, men hennes behov av stöd blir allt mer tydligare. Hon kan och framförallt bör inte sköta allt själv. Därför har vi, sedan 2013, kunnat arvodera ytterligare tre tjejer. Det handlar om en administratör, en house mother, en barnskötare - alla kompetenta kvinnor som arbetar hårt för att omsätta Fortress målbeskrivning till konkreta handlingar. Sammanlagda lönekostnader ligger på 3100 kronor i månaden. Hyran har legat på samma stadiga nivå sedan dag ett, närmare bestämt på 3 200 kronor. Däremot är övriga omkostnader, såsom mat, vatten samt de medicinska utgifterna något mer skiftande, beroende på antal tjejer och deras olika tillstånd. Ett akut kejsarsnitt är inte gratis. Inte heller operationer i samband med födslar och dessa fall har blivit fler, allt eftersom Josephine och hennes personal utökar sin kompetens kring tonårsgraviditeter. Vad som även ökar är själva vetskapen om att The Fortress faktiskt finns. Ryktet sprids, fler fall uppmärksammas, vilket också bidrar till en ”breddning” av svårighetsgrader på graviditeterna. 

Syftet med The Fortress Sveriges verksamhet är att stabilisera ekonomin för hemmet i Uganda. Det är därför vi finns. Ända sedan bildandet av stödföreningen, det vill säga januari 2012, har vi arbetat mot det vi valde att kalla ’Vision 2015’. Innebörden av denna, något byråkratiska term, var att innan år 2015 ska minst 50 % av utgifterna täckas av summor från regelbundna månadsgivare. 

Så hur står vi till? Idag får vi in 5 550 kr varje månad av människor som ger valfri summa. Räknat utifrån 2012 års utgifter skulle visionen vara uppnådd. Men. Idag ligger vår totala månadskostnad på i snitt 16 000, vilket innebär att vi saknar 2 450 svenska riksdaler in i kontot för att 50% ska täckas. 

2 450 kronor är 25 personer som ger 100 kronor. 
Det är ingen ouppnåelig summa. 

Därför lägger vi i en högre växel, anammar kampanjdiskursen och tänker 25 kvar till 50% - innan året är slut. Väljer du att bli en utav dessa 25 har vi också ett liten julklapp till dig :) 

100 kr/månaden: få en Fortress tygpåse
200 kr /månaden: få tygpåse + halsband
500 kr/månaden: få tygpåse + halsband + limiterad Fortressaffisch (se bilder nedan)

Somliga av er tänker kanske att ”inte ska väl jag behöva för att ge”. Vilket kan vara helt riktigt. MEN. Vi gillar idén om att ifall du ändå ska köpa julklappar är det uppfriskande att slå ihop denna relativt stressande aktivitet med något större. Något mer. Något hållbart. 

Att bli månadsgivare innebär att vara en del av den trygghet som gör att vi kan planera för ytterligare förbättringar. Kanske ska vi någon gång köpa mark och bygga eget hus? Kanske ska vi utöka möjligheten till utbildning? Kanske ska vi starta en verksamhet där tjejerna kan få anställning efter avslutade studier? Men framförallt vill vi säkra Fortress överlevnad i ytterligare månader, år. Hittills har 46 tjejer bott i huset sedan 2011. I princip har lika många tussar krupit, skrikit, skrattat, gråtit, vuxit upp bland sina mammor som tillsammans stärker varandra i att vara värdefulla, självsäkra och stolta tjejer. Detta genom att vi tillsammans går ihop och gör det vi tror på. Typ att kunna samla 25 människor som ger 100 kronor i månaden. Vill du verkligen vara med och göra skillnad skickar du ett mail till oss på manadsgivare@thefortress.se så kontaktar vi dig och ser till att din donation kommer hela vägen till Uganda. 

Nedan ser du vilka julklappar som finns. Skriv i ditt mail vilken färg du önskar på påsen, vilket smycke och/eller vilken plansch du vill ha så hör vi av oss! 


Fortress tygpåse gjord av eco-tyg. Design: Jesper Lindgren


Smycken av bland annat återvunnet papper.
Design och tillverkning: Fortresstjejerna i Uganda
Halsband Paper bead
Halsband Speedie

So many of my smiles begin with you
Affisch 50 x 70 cm
Design: Julia Petersson

Live give love
Affisch 50 x 70 cm
Design: Julia PeterssonHJÄLP OSS ATT NÅ VÅRT MÅL
25 kvar till 50 %. Nu kör vi. 
// En taggad styrelse. Inga kommentarer: