24 september 2017

Tvillingar, återföreningar och en svettig klassiker

Hej! Sommaren kom och gick, september är snart slut och en ny termin kickar igång. Det händer saker både på Fortet och här hemma. Här nedan görs ett försök till sammanfattning. 

Vi börjar med det viktigaste först: nya liv. Under augusti månad föddes en liten flicka och nu i september har Fortress blivit med tvillingar! Det senare skedde genom kejsarsnitt och, vad vi förstod, en stark oro för bebisarnas hälsa. Lyckligtvis och till läkarens förvåning mådde duon mycket bra och vår starka tjej håller nu på att återhämtar sig! 

En del av arbetet är att återknyta tjejerna till deras familjer, och följa med när det är dags att lämna Fortet. En sån historia är när två av tjejerna nu under augusti flyttade till Fort Portral som är 6 timmar utanför Kampala. En i vår goa personal, Gloria, följde med denna gången och blev chockad över vilket mottagande byn gav dem… Många av de boende, både gamla och unga, hade kommit ut och mötte tjejerna med fin glädje över att få träffas igen efter lång tid isär. Det är häftigt hur medling och tid kan skapa förståelse och förlåtelse. 

Nytt på Fortet är att de har fått två datorer donerat till sig, vilket innebär att våra lektioner nu också omfattar datorkunskap. Många av våra tjejer har aldrig använt en dator innan, men lär sig snabbt hur det funkar. Viktigt för framtida utbildning!! 

Angående utbildning är våra tjejer nu mitt uppe i en av lovperioderna. Senaste terminen hade vi 8 tjejer i utbildning. Nu i december kommer två av tjejerna vara färdiga med sina frisörutbildningar, för att sen kunna hoppa på varsin praktik. De andra tjejerna läser yrkeskurser i barnpedagogik, matlagning samt sömnad och sen har vi tre tjejer som valt att läsa själva grundskoleutbildningen igen - något som inte alls är självklart efter att ha hamnat efter i minst 2 år på grund av sin graviditet. Därför är det så häftigt att se hur tjejerna kämpar så hårt för att skaffa sig en utbildning som kan leda till ett jobb och ekonomisk stabilitet för sig själva och sina barn. Det är styrka. 

Här på hemmaplan jobbar vi vidare. Under sommaren har vi haft två större donationer - båda genom 30-årsfester där jubilarerna valt att ödmjukt donera alla sina tilltänkta gåvor till Fortress-bidrag! Tack polare till EVELINA för 9000 kronor, och vänner till JOSEFINE och ALLE för 8500 kronor. Bättre än en platt-tv? Ja, tycker vi. 

Ytterligare gott initiativ står fotografen Terese och hennes Brandwold Photography för, som auktionerar ut en proffsfotografering värde ca 10 000 kr. Budgivningen håller på för fullt och vi vill tacka för alla fina initiativ som gör att vi kan hålla Fortress öppet ytterligare år. <3 

Eftersom vi gillar starka kvinnor har ingen mindre än vår egna kassör, Evelina, och hennes vän Lydia startat en lite annorlunda och svettig utmaning. De ska nämligen göra klassikern (!) och fram tills att sista loppet avslutas är målet att samla in 25 000 kronor till The Fortress. Startskottet gick i lördagens Lidingölopp (crazy) och redan nu har de nått 22 % av totalsumman. Nästa sträcka är Vasaloppet och då behöver de återigen känna vår pepp. Så känner ni för att bidra går det att swisha (1235 218 334) eller sätta in en summa på BG 849-7935. Märk donationen HEJAHEJA. Hehe. Klassikern alltså - det är många mil som ska tas igenom. Så himla starkt. 


Det var allt för denna gången. Stay tuned, fortsätt att ge av er solidaritet och stå upp för mänskliga rättigheter. 
x
KRAMAR från The Fortress Sverige 

Inga kommentarer: