4 mars 2013

Starten 2013


Vänner! Hej!

Första inlägget 2013. Nytt verksamhetsår. Go pepp.  Julfesten och summeringen av 2012 var senaste livstecknet från oss, men världen gick som bekant inte under och vi har under januari och februari smidigt planer i det dolda.

Det första och största vi vill dela med oss av är sköna maj. Sommaren ska firas in och det rejält. Det är nämligen så att finaste förebilden och navet i allt vi gör, The Fortress grundare Josephine Nambatya ska komma hit till Sverige. Göteborgs Universitet, med Institutionen för Socialt Arbete i spetsen, står bakom initiativet och bjuder hit henne för att föreläsa i dagarna fyra. Syftet är, förutom goe-kunskap om internationellt socialt arbete – främst i Uganda – att stärka det relativt nya bandet mellan Fortress och GU gällande praktiksamarbetet. Fyra undervisningstillfällen är än så länge inplanerade mellan den 6e och 15e maj, och där emellan fylls dagarna på med våra egna event, resor, konserter, studiebesök och allt annat som Josephine kan tänkas vilja uppleva under hennes besök. Samtidigt som Josephine är här har GU också bjudit in en professor från Makerere University i Kampala. Tanken är att de ska hålla ett par föreläsningar ihop för studenter både på socionomprogrammets grund – och masternivå. Ni fattar, det kommer bli pepp att höra henne snacka om arbetet på The Fortress. Att bli sammankopplad med universitetet är för oss extremt viktigt och framförallt roligt. Professionella människor med gedigen yrkeskunskap, människor som forskat i ämnet som vi brinner för, (människor som har våra drömjobb??) – och som nu vill skapa utbyte, träffa och lära av Josephine.  Studenter som får ta del av det perspektivet vi själva blev knockade av förra året – och som fortfarande får oss på fall gällande invanda föreställningar gällande samhället och världens strukturer.  Vi ryser.

Samtidigt som vi gör det planerar vi också ett arrangemang à la förra årets gala. Oklart ännu exakt var och när – men hur:et blir allt tydligare. Allt vi vill säga nu är att försök hålla datumen runt den 17e maj fria. Vi tänker oss en liten annorlunda infallsvinkel med ett lite mer djup på detta arrangemanget och vill självklart ha våra vänner och familj på plats. Ni måste ju få träffa Josephine! Samtidigt söker vi en något utökad publik denna gång – en naturlig jakt eftersom vårt nätverk växer i takt med tiden som går. Ni måste ju också få träffa Josephine! Sköna maj, som sagt. Vi längtar.

Årsmötet förra veckan innebar inga direkt drastiska förändringar. Styrelseposterna blir desamma under 2013 och stadgarna ändrades med ett par ord för att tydliggöra syftet med föreningen. Antalet styrelsemedlemmar utökades också med tre fina produktiva krafter. Det känns gött att få in The Helenas i den formella beslutsfattningen!  

Det andra vi vill dela med oss av är att vi har kommit igång med The Fortress utbildningsfas. Nu i februari återgick fem nygamla Fortresstjejer till skolan efter en tid som präglats av allt mellan himmel och jord. Då marginaliserade på grund av graviditeten, nu starka tjejer och stolta mödrar till friska småtussar, redo att återta sin plats i samhället igen. Det är en rysning av välbehag som går genom socionomkropparna när vi nu inleder denna officiellt sista del i The Fortress arbete. Genom stöd av vänner nere i Kampala som sponsrat med skolmaterial och skolavgifter har nu första kullen påbörjat sin väg mot utbildning och en framtid av möjligheter.  Det kommer krävas en hel del organisering och en större del sponsorer öronmärkta utbildningspotten, för att utbildningsarbetet ska kunna bli ett hållpart projekt. Är du pepp på att vara med gällande detta så hör av dig! Vi letar som sagt efter sponsorer och likväl som att du kan bli månadsgivare för själva Fortress, kan du bli månadsgivare till utbildningspotten. Det behövs!  info@thefortress.se är mailadressen. 

Just det – du som ska springa Gbg-varvet och vill addera ytterligare en dimension av nyttoaspekten, gå in på www.inspons.se och skapa ett eget insamlingskonto. Där utmanar du dina vänner att tillsammans hjälpa dig nå din valda summa, som i sin tur går till ditt valda projekt (host – The Fortress – host). Josephine är på plats längst varvet den 18e maj och kommer tillsammans med de ur styrelsen som inte springer (det vill säga majoriteten…) agera pepp, stöd och ett klart bevis på att många bäckar små kan bidra till något helt fantastiskt.

Så. Detta var startskottet för 2013. Hoppas du vill vara med – det kommer bli ett bra år. Vi lovar.

Inga kommentarer: