8 mars 2016

En hyllning till Fortress grundare

Såhär på Internationella kvinnodagen vill vi passa på att hylla the Fortress grundare Josephine Nsubuga. Den fantastiska kvinnan som står för idén, motorn och utförandet för det som händer på the Fortress i Uganda. Vi är en kugge som är glada att få hjälpa till i hennes maskineri.

Josephine med familj (Foto Sarah Blake Elmwall)


Josephine föddes i en mindre stad nära gränsen till Rwanda, i ung ålder dog båda hennes föräldrar och hon fick ta hand om sina syskon. Tack vare en släkting som förbarmade sig över henne kunde hon utbilda sig till barnmorska. Samtidigt som hon studerade jobbade hon också extra för att kunna betala sin brors utbildning. Efter att hon blev färdigutbildad barnmorska läste hon till samtalsterapeut.  Josephine har sedan länge engagerat sig i levnadsvillkoren för unga flickor och tjejer som befinner sig i utsatta situationer, hennes examensarbete handlade om tonårstjejer i Kampalas slumområden.
För att kunna göra mer startade hon organisationen WoPI- Women Of Purpose International. När vi träffade henne första gången bedrev hon uppsökande arbete i slumområden och hade rådgivningssamtal med gravida tonåringar som blivit lämnade av sin "partner", utstötta av sin familj eller bara levde under riktigt fattiga förhållanden. Innan förlossningen gick hon dit med ett "mama-kit" (ett förlossningskit man måste ta med sig till sjukhuset med bla plasthandskar, bomull och sterila kompresser) och bebiskläder.  Efter förlossningen gick hon dit och försäkrade sig om att mamman och barnet mådde bra och att allt gick som det ska. Och fortsatte sen att komma så länge det behövdes. Hon hade då en dröm om att kunna ta de mest utsatta tjejerna till ett riktigt hem där de skulle kunna få tre mål mat om dagen, sova i en riktig säng och vara trygga 24/7. Vi tänkte- vi testar och ser om vi kan hjälpa hennes dröm att gå i uppfyllelse. Här är vi nu, fyra och ett halvt år senare med Fortresshus nummer två, runt åttio tjejer som bott på Fortress under sin graviditet och ett helt gäng som fått utbildning tack vare vårt utbildningsprojekt. 


 
                                                                         

I Fortressbegynnelsen bodde Josephine på Fortress, jobbade ständigt och tog som lön att nån gång då och då unna sig att gå på salong och fixa naglarna (en poppis företeelse bland kvinnor i Uganda som kostar ca 40 kr). Nästan alla tjejerna som bodde på Fortress nämnde henne som sin kvinnliga förebild. Det händer såklart att vi tycker olika och har diskussioner, men att samarbeta med en så reflekterande, medveten och smart kvinna som Josephine, som dessutom också har ett hjärta för alla, gör att våra diskussioner bara gör att vi går stärkta framåt tillsammans.

Förutom Fortress jobbar Josephine genom WoPI också med:


Rådgivning i slummenEtt kvinnoprojekt i byn Masuliita


Kvinnorna i byn har fått griskultingar att föda upp istället för att vara tvungna att skörda och bära tunga vassknippen till marknaden för att sälja, eller för den delen vara helt beroende av sina mäns välvilja. 

 De muslimska kvinnorna har fått getter istället för grisar. 


Garep - Girl at risk Empowerment project


Seminarium för att stärka och medvetandegöra unga tjejer i slummen om sina rättigheter och möjligheter. 
   
De flesta av Fortresstjejerna samlade

Precis efter att Josephine fått barn fick hon frågan om vad hon tyckte om det; "I love being a mother. And i love being a mother to young mothers." Utan Josephine - inget Fortress. Vi är väldigt glada och tacksamma över att kunna vara med henne i hennes arbete för kvinnors rättigheter i Uganda!

Inga kommentarer: